уторак, 29. јануар 2013.

Одржан Округли сто - Стоп насиљу!

ОШ "Свети Сава" је на Савиндан, школску славу и Дан школе, организовала Округли сто са темом: Стоп насиљу. Поред представника ученичких парламената основних школа, у разговор о вршњачком насиљу укључили су се и ученици средњих школа, као и наставници историје Јелена Ранковић, Слободан Аксентијевић, наставница биологије Анђелка Петровић, педагог Биљана Хаџић и учитељица Данијела Цицовић. Нашу школу представљала је Емилија Вучићевић, председница Ученичког парламента.


Округлом столу присуствовало је укупно 20 ученика из следећих школа: ОШ „Таковски устанак“, ОШ „Момчило Настасијевић“, ОШ „Десанка Максимовић“, ОШ „Краљ Александар I“, ОШ „Свети Сава“ и средњих школа Гимназије, Економске и Техничке школе.     

   

Ученици из основних и средњих школа разговарали су о физичком и психичком насиљу, као и о примерима из њиховог окружења и начинима за решавање. Већина њих сложила се да су родитељи деце делимично криви за њихово насилничко понашање, а да су казне за њих у школама превише благе. Средњошколци сматрају да више насиља има у основним школама, али да је свакако присутно и у средњим, чешће психичке природе.




Проблем насиља није једноставно решити, нити је могуће искоренити га, али је заједнички став присутних да се насиље у школама може смањити ако се сви укључе – наставници, педагози, родитељи и сами ученици. Такође, требало би променити законску процедуру и пооштрити казне за насилно понашање.


Округлом столу присуствовали су следећи ученици: Исидора Стојковић, Милица Жижовић, Анђела Коларевић, Милица Здравковић, Емилија Вучићевић, Тамара Урошевић, Дијана Хегер, Јелена Марковић, Драгана Милошевић, Ђорђе Матовић, Никола Нешковић, Никола Петровић, Ана Вујић, Бранислав Срдановић, Алекса Матовић, Невена Милосављевић, Данијела Петрић, Милица Вуковић, Владимир Ковачевић, Катарина Албијанић.


Нема коментара:

Постави коментар