недеља, 23. децембар 2012.

Еколошки квиз



Шестаци и седмаци наше школе, укупно 19 ученика, учествовали су у квизу на тему екологије. Квиз је одржан 7. децембра 2012. године у сарадњи са организацијом ГМ Оптимист“, која је обезбедила и награде за најуспешније. Највише знања о екологији показали су следећи ученици:


Прва награда: Александра Илић - захвалница и web камера

Друга награда: Мила Димитријевић - захвалница и слушалице са микрофоном

Трећа награда: Анђела Стевановић - захвалница и USB меморија (8 GB)

петак, 7. децембар 2012.

Записник са друге седнице у школској 2012/13. г.


Р Е П У Б Л И К А  С Р Б И Ј А    
Горњи Милановац
ОШ '' Десанка Максимовић''
Број:  1285
Датум: 23. 11. 2012. године


ЗАПИСНИК СА СЕДНИЦЕ
УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

Редни број седнице:   2.
Број присутних представника:  10 од 12 
ДНЕВНИ РЕД:

1) Усвајање записника са претходне седнице
2) Разматрање успеха на крају првог тромесечја
3) Разматрање извештаја са Трибине о људским правима, Округлог стола, Књижевног поднева
4) Мишљење ученика о избору уџбеника за школску 2012/13. г.
5) Текућа питања

Ток седнице
Председница Парламента је отворила другу седницу и прочитала предлог дневног реда. Пошто није било примедби, дневни ред је стављен на гласање и усвојен.
1.
Прешло се на прву тачку, односно усвајање записника са претходне седнице. Записничар Сара Жижовић прочитала је записник, а потом је председеница Емилија Вучићевић записник ставила на гласање. Пошто није било примедби, записник је једногласно усвојен.
2.
По другој тачки ученици су разматрали сумарне табеле успеха на крају првог тромесечја, на основу извештаја педагошко-психолошке службе. Укупан број недовољних оцена, у односу на претходну школску годину, знатно се смањио. На тромесечју је 66 ученика имало 136 јединица, од чега 14 јединица у школи у Враћевшници и 122 јединице у Матичној школи.  Највише јединица забележено је из физике (29), из математике (28), из енглеског језика (25), из српског језика (24), из биологије и историје (по 12) и из географије (10). Предложено је да чланови Парламента утичу на своје вршњаке да редовно похађају допунску наставу како би поправили слабе оцене.
3.

По трећој тачки Емилија Вучићевић је прочитала извештаје са Трибине о људским правима, Округлог стола и Књижевног поднева.
Трибина посвећена људским (дечијим) правима одржана је 4. октобра у школском холу. Пред публиком коју су чинили наши ученици, родитељи, наставници, учитељице, као и представници ученичких парламената: ОШ "Свети Сава", ОШ "Краљ Александар I", ОШ "Десанка Максимовић", на тему људских права говорили су гости из Школске управе, Центра за социјални рад, Волонтерског центра и Црвеног крста.
У ОШ „Момчило Настасијевић“ је 6. октобра одржан Окрули сто посвећен теми: „Утицај ученичког парламента на организацију културно-забавних активности у школи (начини, услови, искуства, како унапредити утицај ученичког парламента)“. Овом приликом окупили су се парламентарци и њихови наставници из осам школа из три општине: Горњи Милановац, Лучани и Ивањица, разменивши своја искуства и идеје које могу унапредити рад ученичких парламената. Нашу школу су представљали: Емилија Вучићевић, председник и Сара Жижовић, записничар Ученичког парламента.
Парламентарци наше школе су 18. октобра били гости ОШ „Краљ Александар I“, поводом „Књижевног поднева“ чији су организатори били чланови парламента те школе. Ученици су том приликом рецитовали своје песме и поеме и певали песме уз пратњу гитаре.
4.
Будући да су прошла три месеца од почетка школске године, ученици су имали времена да се упознају са уџбеницима и изнесу своје утиске. Ученици седмог разреда имају примедбу на уџбеник из музичке културе јер не садржи све песме које су им потребне. Такође, сматрају да уџбеник из историје нема довољно сликовних приказа, а да неки непознати појмови нису довољно добро објашњени. Поред тога, мисле да би било добро да уџбеник из француског језика има и објашњења на српском језику. Ученици осмог разреда сматрају да им више одговара уџбеник из биологије који је издао Завод за уџбенике, него уџбеник издавачке куће Клет. Похвалили су уџбеник из техничког и информатичког образовања и сматрају да је добро што се већ неколико година користи исти уџбеник.

5.

Под текућим питањима ученици су изнели неколико примедби. У учионици VII 2 не постоји лавабо; у учионицама би чешће требало контролисати да ли има убруса за руке; професионална оријентација је корисна и требало би је интензивирати, поготово са ученицима који се још нису одлучили за средњу школу коју ће уписати. Према анкети коју смо спровели међу осмацима, 8 ученика је још неодлучно, 17 жели да упише гимназију, 13 жели економску школу, 9 жели саобраћајну школу, по 8 ученика жели да конкурише у техничкој и медицинској школи, 2 ученика фаворизују ветеринарску школу, а по 1 ученик војну гимназију, уметничку, шумарску и угоститељску школу.

Пошто је исцрпљен дневни ред, седница Ученичког парламента завршена је у 13.30 часова.



 Датум:                                                                        председник Ученичког парламента
23. новембар 2012. г.                                                _Емилија Вучићевић__
                                                                                     записничар Ученичког парламента
                                                                                     _Сара Жижовић__